divendres, 7 de març del 2014

Ara cal fer pinya !!









Ara és l’hora de fer pinya i anar tots junts.

Tots nosaltres hem crescut sentint com per definir posicions i creences politiques o socials es parlava de dretes i esquerres, de treballadors i empresaris, de castellans i catalans, de vells i joves, de “progres” i “carques”, de gent de missa i descreguts, i per això em va semblar molt encertat el que en Pere Cardús fa pocs dies escrivia a Vilaweb al respecte de tota aquesta mena de classificacions, ell deia que no son res més que velles etiquetes, una simplificació del debat polític. És una cotilla que ens impedeix de millorar com a societat. Fruit d’aquestes reflexions en Pere Cardús ens deia “Potser carreguem massa responsabilitat en el nou estat català que naixerà aviat, però proposo que aquesta sigui una qüestió que també mirem de resoldre. L'obertura democràtica que hem d'impulsar en aquesta nova etapa ha de servir per a discutir idees i no ideologies; per a tenir propostes i no colors; per a conèixer polítics i no sigles de partit. No sé si la independència ens permetrà de fer tant com li demanem. Però enriquir els eixos del debat polític i fugir de la simplificació dreta-esquerra ens ajudarà a millorar tots els altres debats que hem de fer. El dia que la política la fem així, creixerà l'audiència televisiva dels debats parlamentaris i potser els hauran de fer a tres quarts de nou del vespre.
L'excés d'ideologia fa que polítics i ciutadans acabin veient la realitat a través dels dogmes i no de l'experiència i la raó. La societat --i especialment els mitjans de comunicació-- penalitza que un polític canviï d'opinió. Diria que això passa en bona part per culpa d'aquest encotillament ideològic. Per això sempre recordo l'aforisme de Joan Fuster: 'Reivindiqueu sempre el dret de canviar d'opinió: és el primer que us negaran els vostres enemics.”
Si feu memòria, en les dues darreres manifestacions del 11 de setembre s’hi podien veure gent de dretes i esquerres, treballadors i empresaris,  castellans i catalans,  vells i joves, “progres” i “carques”, gent de missa i descreguts i això va ser el que més va impressionar a comentaristes d’arreu del mon, que tots volíem el mateix.
Ara no és hora de fer diferencies, ara és l’hora de fer pinya i d’anar tots junts !!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada